11 jun, 2019

Sådan vil de spore diamanter

11 jun, 2019

Børsen 10. JUNI 2019

De fleste ved, at diamanter er skabt mellem 150 og 200 km. under jordens overflade. Men de færreste ved, hvor i verden deres diamanter kommer fra. Faktisk bliver de fleste overraskede, når de finder ud af, at vi, som handler dem, i mange tilfælde, heller ikke ved det.

De Beers Group meddelte tidligere på året, at de havde taget initiativ til at udvikle en blockchain-baseret teknologi, der kan synliggøre diamantværdikæden og give en enkel, manipulations-sikret og permanent digital database for hver diamant, der er registreret på platformen.

Formålet med initiativet er at understøtte tilliden ved et diamantkøb og til diamantindustrien generelt ved at sikre, at alle registrerede diamanter, dels er konfliktfrie, men også 100 pct. naturlige. Det er på mange måder tiltrængt i en virkelighed, som i uhyggelig hyppig grad inficeres med syntetiske laboratorieskabte diamanter.

Fem førende diamantproducenter – Diacore, Diarough, KGK Group, Rosy Blue NV og Venus Jewel – har i samarbejde med De Beers udviklet Tracr.

Bruce Cleaver, CEO, De Beers Group, sagde: “Tracr-teamet har demonstreret, at det med succes kan spore en diamant gennem hele værdikæden, hvilket betyder en sikring af sporingen på en måde, der ikke var muligt før”.

 

Sådan fungerer det

Når diamanterne bevæger sig gennem værdikæden, oprettes automatisk et unikt Global Diamond ID på Tracr, som gemmer individuelle diamantattributter, som carat, farve og klarhed, gennem integration med deltagernes eksisterende arkiveringssystemer. Dette gør det muligt for Tracr at forene alle data til ét uforanderligt digitalt spor for hver fysiske diamant, der sikrer sin oprindelse og sporing fra rå til poleret. For at understøtte denne procesbaserede sporing vil Tracr også bruge fotografier af stenene, planlagte udfaldsbilder inden den slibes, og diamantens fysiske egenskaber. På den måde verificeres ægthed gennem datalogi og fysiske identifikationsteknikker.

Tracr verificerer de uploadede data ved hver nøglemilepæl for diamantens rejse for at sikre dens nøjagtighed og kontinuitet – samtidig med at brugerne får fuld kontrol over, hvad de deler med andre deltagere.

Blockchain vinder indpas

Tracr er ikke de eneste på markedet, der sporer diamanter. Everledger, der har været på banen i en årrække, har nu udvidet deres teknologi til også at omfatte farvede ædelsten.

I samarbejde med det anerkendte schweiziske gemologiske laboratorium, Gübelin Gem Lab, har Everledger desuden skabt en blockchain for farvede ædelsten.

I takt med, at der produceres flere og flere syntetiske laboratoriediamanter, øges behovet for gennemsigtighed. I dag har Everledger over to millioner diamanter på sin blockchain, og platformen har siden udvidet sig til desuden at omfatte bl.a. vin og kunst.
«
»

Leave a comment: