Australiens største diamantmine lukkes

Der er måske kun 300 dage til, at en af verdens største og vigtigste diamantminer lukker og omdannes til en kunstig sø.  Branchen spekulerer på, hvad det kommer til at betyde for verdens diamanthandel.

I Kimberly-regionen i Vestaustralien ligger Argyle-minen, der blev grundlagt i 1985.  Med sine 42 kilometer lange tunneller er den blevet verdens fjerde største diamantmine, som ud over at levere hvide diamanter, desuden bidrager med ca. 90 pct. af alle naturligt farvede diamanter, der findes i dag. Dens ressourcer forventes at være opbrugt inden for ganske kort tid, oplyser mineselskabet, Rio Tinto, i en meddelelse om den nært forestående lukning af Argyle-minen.

I starten værdsatte man ikke de farvede diamanter, idet man kun eftertragtede hvide diamanter. Jo højere fravær af farve, dvs. jo hvidere og klarere, des bedre. Derfor fik flere af medarbejderne lov til at beholde de farvede sten, når de stødte på dem. Godt for dem! Priserne er i gennemsnit steget med 15 pct. hvert eneste år.

Farvede diamanter hører i dag til verdens mest sjældne og mest eftertragtede ædelsten. Og lyserøde diamanter er blandt de farver, der er mest populære som investeringsobjekter. Selvom minen i sin levetid generøst har leveret omkring 800 millioner ct. diamanter, udgør de sjældne pink diamanter mindre end en tiende del af en procent af deres samlede produktion.

Hvordan den officielle lukning af minen i sidste ende vil påvirke diamantbranchen kan man kun gætte på. Men at prisudviklingen fortsætter ligger i kortene. Spørgsmålet er i hvor høj grad.

Hidtil har der ikke været tegn på, at der er fundet nye områder, der potentielt kan erstatte Argyle-minens sten.

Faktisk er der ikke fundet nye diamantområder gennem de sidste 20 år, hverken med hvide eller farvede diamanter i smykke -og investeringskvalitet. Og hvis man overhovedet finder et nyt område, er vejen til at udvikle en produktionsdygtig mine stadig meget lang og omkostningstung.

Ligningen, der skal gå op er:

Kvaliteten, størrelsen og mængden + gennemsnitlig værdi pr.ct. + totalmængde malm – omkostninger = Resultat/Fortjeneste

Selvom der findes andre miner, som også leverer farvede diamanter (primære steder er i Indien, Brasilien og Rusland), har det, indtil videre, været i forsvindende små mængder.

Med lukning af minen vil den prestigefyldte årlige Argyle Tender også ophøre med at eksistere, hvilket sandsynligvis vil have stor indflydelse på investeringsmarkedet. Hvert år har Rio Tinto udbudt hele årets pink fund til salg, hvilket ofte kun har været 50-60 stk. Og hvert år har den unikke samling overgået prisen på tidligere års bud. 2018 var ingen undtagelse. Rio Tinto annoncerede med glæde, at sidste års bud var det mest succesfulde i selskabets historie og viste en stigning på 400 pct. sammenlignet med året inden. Det var så succesfuldt, at det overgik 2017’s “The Custodians of Rare Beauty” og 2016’s “Chroma Collection”, som  bl.a. indeholdt den ekstremt sjældne 2.83 ct. “Argyle Violet”. Dette er tegn på, at efterspørgslen for eksklusive farvede diamanter stiger hurtigt.

Den nøjagtige dato for, hvornår den sidste minearbejder lukker og slukker lyset efter sig, er endnu ikke oplyst. Og hvordan det vil påvirke markedet, kan vi kun gætte på. En simpel beregning tyder på, at priser, på især pink, vil stige kraftigt. Det vil formentlig også påvirke priserne på de hvide diamanter, men primært for alle naturligt farvede diamanter, som bliver de mest efterspurgte sten. For de kommende generationer vil diamanter formentlig ikke kun købes som smykker, men som langsigtede investeringer. Og én ting er sikkert: Argyle-minen vil gå over i historien, og dens ophør vil markere slutningen af en ganske særlig æra i diamantindustriens historie.

(For mere information opfordres man til at deltage i Børsens Privatinvestor Konference den 23. Maj og 22. Juni 2019 i Finansforbundet)

«
»